Gydegrus udlagt i Mølbrobæk til ørrederne

 

Her fra Mølbro Vej og cirka 400 meter ud til Fovså blev gydegruset lagt

Den 1. september bragte “Christiansfeld Avis” denne artikel skrevet af Lars Østergaard Jensen

Gydegrus udlagt i Mølbrobæk til ørrederne

Om 3 – 4 måneder vil bæk- og havørreder og kunne videreføre slægten oppe i den lille Mølbro Bæk mellem Frørup og bækkens udløb i Fovså/Nørreå takket være udlægning af gydegrus.

Det sidste udlægningsprojekt blev gennemført 8. august af sportsfiskernes Samarbejdsudvalg for Ribe Å System med Rune Østergaard Schulz som projektleder. Det omfattede udlægning af 50 m³grus og småsten over en 400 meter lang strækning mellem Mølbrovej og bækkens udløb i Fovså. Formålet er at øge den naturlige laksefiskebestand i området, hvilket især vil sigebæk- og havørred.

Projektet blev udført i samarbejde med Kolding Kommune og supplerer kommunens indsats med at genskabe gode fysiske forhold og målopfyldelse på strækningen. Fiskeplejemidlerne har bevilliget 15 000,- kroner eksklusiv moms til indkøb og transport af gydegruset. Samarbejdsudvalget bekostede en entreprenør til at køre gruset ud til bækken, hvor han med en sandvogn og via et transportbånd lagde stenene direkte ud i bækken. Kolding Kommune stillede en rendegraver med fører til rådighed hele dagen.

Ørredens livscyklus

Allerede for 7-8 år siden havde Kolding Kommune udlagt gydegrus på strækningen af Mølbro Bæk nedenfor Frørupvej i Frørup, fortæller Rune Østergaard Schulz til avisen. Med udlægning af gydegruset kan det lille vandløb blive et sandt tilløbsstykke for havørreder, der gladelig svømmer den 70 kilometer lange vej fra Vadehavet og helt op til gydepladserne, hvor hunfiskene under gydeakten skovler en grube i gruset, hvor de befrugtede æg (rogn) drysser ned i sikkerhed mellem grus og småsten. Omkring 4 måneder senere kommer de små ungfisk frem fra deres skjul. I starten ernærer babyørrederne sig af en blommesæk under bugen, men allerede efter cirka halvanden måned begynder de at æde smådyr i bækken.

Tekst og foto: Lars Østergaard Jensen

Foto af ørredunge og lakseunge, begge omkring halvandet år gamle. Når ørredungerne bliver lidt over 2 år gamle trækker nogle af de ud i havet og bliver havørreder, mens andre forbliver i åen som bækørreder. Derimod søger alle lakseunger ved samme alder ud i saltvand og op i Nordatlanten

Havørred på 3 4 kilo, som efter et par års ædeophold ude i Vadehavet vendte tilbage Ribe Å Vandsystem for at gyde om vinteren

Comments are closed.