Fiskene skal lokkes til at springe de sikre steder, så de undgår skader ved fx. Midtmøllen og Ydermøllen

RSF har fået tilladelse til at gengive artikel fra RYKIND Ribe, ved Johnny Tauman 12. april 2023

Fiskene skal lokkes til springe de sikre steder, så de undgår skader ved fx. Midtmøllen og Ydermøllen

Tekst & Foto: Johnny Tauman
12. april 2023

– Vi ser og følger naturligvis vandveje for fisk, og her er mange ideer, der er fremkommet under konferencen om en udviklingsplan for Skibbroen og Det maritime Ribe, på bølgelængde med, det vi foretrækker, sagde fiskeplejekonsulent Finn Sivebæk fra DTU Aqua. Han pointerede, at åslynger er gode for fisk – og det samme gælder et højere vandstand i Ribe Vesterå. Finn oplyste videre, at der er ca. 30 fiskerarter, der vandrer i åsystemerne – men ofte er det jo snæblen, der nævnes først – og efterfølgende de skader laks og andre kan få ved stemmeværkerne.

Finn Sivebæk har rådgivet arbejdsgruppen ved udarbejdningen af materialet ”Anbefalinger til klimatilpasning til Ribe by”.

Begejstret for det nye stryg

Efter konferencen fik RYK IND RIBE en kort snak med Finn Sivebæk og Michael Deacon fra Miljøstyrelsen. Michael er miljømedarbejder og har med snæbeludbredelse- og bestandstørrelse. Begge udtrykte begejstring for det nye stryg ved sandfangs depotet nær Riplay – og ville se nærmere på det.

Det nye gydestryg nær Riplay

Og så handlede snakken om, at vandveje skal være så naturlige som muligt. Derfor skulle de sammen se på stemmeværkerne i Ribe Midtby sammen med erhvervsfisker Gert Mikkelsen.

Risici for, at fiskene får skader, skal minimeres

Ydermøllestrømmen bør optimeres

På konferencen blev forslaget om et langt stryg forbi Ydermøllen nævnt som en rigtig god løsning – men inden dette er effekturet bør skaderne på springende laks minimeres mest muligt. Der er taler om, at laks som andre søger derhen, hvor der er mest strøm, så der skal være en lokkestrømning ud over Stampemølleåen og Hjortvad Å.
Det kan betyde, at der skal ske foranstaltninger og tiltag, så fiskene ikke står og venter på at springe ved Midtmøllen, hvor fisketrappen som oftest ikke er anvendelig – det samme gælder ved Ydermøllen. Det betyder kort og godt: Indtil Ydermøllestrømmen er etableret med stryg og passende strøm, skal de fisk, der når ”Midtbyen” lokkes gennem frislusen.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.