Fordelingen af laksekvoten
Det vil være alle medlemmer bekendt, at Samarbejdsudvalget for Ribe Å ændrede fordelingen af laksekvoterne for 2017. Vi gik over til at fordele efter km vand mod tidligere efter en nøgle, der begunstigede nogle partier af åsystemet.
Der skal være en bestandsanalyse i år, og på baggrund af den og på baggrund af forårets bemærkelsesværdige fangster af laks, håber vi, at systemets generelle kvote bliver øget væsentligt i 2018 til glæde for alle parter langs vandet. Alligevel vil den ændrede kvotefordeling være til debat fra tid til anden i forskellige sammenhænge, og der kan derfor være grund at ridse baggrunden op for den ændrede fordeling.
Når især Vesteråens kvote er blevet beskåret af Samarbejdsudvalget for Ribe Å, er det naturligvis ud fra velovervejede argumenter. At laksen er kommet tilbage i Ribe Å i større omfang, skyldes alene sportsfiskerforeningernes utrættelige bestræbelser på at genrejse bestanden ved udlægning af gydegrus, udsætning af yngel og ved, at spærringer fjernes. Jeres indsats – kære medlemmer – er årsagen til det gode fiskeri!
Disse initiativer er støttet af lodsejerne og kommunerne langs åen og fulgt af statsansatte biologer ud fra en erkendelse af, at der er tale om en enestående national ressource. Der er altså tale om en bred samfundsmæssig indsats, selv om det skal anerkendes, at Gert Mikkelsen personligt har taget del i dette arbejde.
På denne baggrund er det kun rimeligt, at de permanent aktive parter, nemlig foreningerne, får en større andel af kvoterne. Desuden har foreningerne opstrøms Ribe By tilsammen ca. 200 km fiskevand, mod Vesteråens 30 km. Foreningerne øst har også ca. 3.000 medlemmer mod konsortiets få hundrede. Foreningerne yder desuden et frivilligt socialt arbejde i vores lokalsamfund – fx gennem et aktivt juniorarbejde.
Når flertallet af laksen i dag fanges i Vesteråen, hænger det heller ikke sammen med de naturlige biologiske forhold, som der ellers argumenteres for af fortalerne for det gamle kvotesystem.
Ikke en eneste laks klækkes, vokser op og smoltificeres i Vesteråen. De store fangster i Vesteråen hænger derimod sammen med de ofte helt umulige passageforhold i Ribe By, der ved svag afstrømning standser næsten al opgang. Vi kunne se, hvordan det virkede ved premieren i år, hvor vandføringen var i orden. Her var laksen for længst steget til vores vande, og opstrøms A-stykket blev kvoten for laks over 75 cm ligeledes hurtigt fisket op. Også i spørgsmålet om at etablere tidssvarende passageforhold er vores forening aktiv for at skabe muligheder for, at vandrerfiskene uhindret kan komme gennem Ribe By og videre op for at gyde, hvad der på længere sigt kan skabe en endnu større bestand af havørred og laks.
Laksens naturlige habitat er ikke Vesteråen, men opstrøms Ribe By!
Formand for Ribe Sportsfiskerforening
Asger Brodde